Deze periode hebben we gebruikt om te zien hoe ons concept moet werken wanneer we het los laten op wat complexere video’s. Een leuk weetje is dat we dit hebben getest met een video uit 1980. Hierin besteedt het Polygoonjournaal aandacht aan het KEMA-terrein in Arnhem. Dit is precies het terrein waar onze studio nu gevestigd is en waarvandaan wij aan deze opdracht werken. Het gebouw waar wij zijn gevestigd is duidelijk te zien in de video.
Afb. 1: Debug-mode Adobe After Effects – Superposition – CC-BY-SA
Om een volgende stap te zetten hebben we opnieuw gekeken naar de eerste schetsen die we produceerden. Wij hebben deze voor onszelf en voor het toelichten van ons concept simpel ontleed op een schematische manier. Binnen deze schematische weergaven tonen we het tijdsverloop en in dit specifieke geval het aantal graden dat de camera in de ruimte draaide. Tijdens dit proces ontdekten we dat dit schematisch ontleden van onze schetsen onszelf hielp de mogelijkheden van het concept beter te begrijpen.

Zoals eerder beschreven zijn we vervolgens de technieken tot nu toe ontwikkeld toe gaan passen op een technisch-complexere video. Hiervoor gebruikten wij het Polygoon journaal uit 1980 over het KEMA terein in Arnhem. Het eerste shot bestaat uit een zoom-uit. Dit is een camera-techniek die we nog niet eerder voorbij hebben zien komen in ons onderzoek. Toch maken zoom bewegingen veelvuldig deel uit van het Open Beeld Archief en zullen we dus een manier moeten vinden om deze in onze tool te verwerken.
Op de zelfde schematische manier hebben we deze techniek ontleed. Het groene venster stelt in alle schetsen het kader voor waar de kijker van de originele video door kijkt.
Tijdens het verloop van deze video wordt in diverse shots meerdere cameratechnieken gecombineerd. Deze shots hebben we één voor één op deze zelfde manier schematisch ontleed.
In zekere zin ontstaat er op deze manier langzaam een kaart. Een kaart die de shots en diverse bewegingen en camera-technieken binnen deze shots blootlegt. We stellen ons voor dat ieder filmfragment uit het archief een dergelijke eigen kaart toegewezen kan krijgen.
Video 3: KEMA Tracking sketches – Superposition – CC-BY-SA
Originele beelden van Polygoon-Profilti
De komende periode gaan wij gebruiken om de technieken die we nu gebruiken om deze filmische bewegings-kaarten te ontwikkelen aan te scherpen. Daarnaast kunnen we, parallel hieraan, beginnen met nadenken over de beste en meest interessante manier om dit onderzoek uiteindelijk om te zetten in een tool die voor een groter publiek te gebruiken is.
Comments are closed.